28 Травня 2025
Який яблучний сидр купити і що таке сидр? 7 порад від сомельє Монбар

Перед тим, як яблучний сидр купити в Україні, потрібно з’ясувати що таке сидр? Проблема у тому, що виробники називають сидром все, що завгодно: і напій, зроблений з гнилих яблук, і хімічну «бовтанку» з фарбниками та доданим цукром.
Що таке справжній яблучний сидр?
Яблучний сидр — це натуральний слабоалкогольний напій, який виготовляється шляхом природного бродіння свіжовіджатого соку яблук, без додавання концентратів, цукру, спирту, барвників чи ароматизаторів.
Тобто, крафтовий, фермерський, традиційний яблучний сидр це, коли виробник робить наступне:
1. Свіжі яблука або фрукти.
Вичавлюємо сік тільки зі свіжих яблук (на відміну від Нормандії, де часто беруть ферментовані або гнилі).
2. Бродіння.
Сік бродить у чанах 20–25 днів без додавання спирту чи цукру і набирає алкоголь природним шляхом.
3. Фільтрація та розлив.
Готовий сидр фільтруємо, газуємо та розливаємо по пляшках — без хімії.
4. Пастеризація.
Пляшки пастеризуються для безпечного зберігання (якщо фрукти свіжі і миті, як робить Монбар, то при температурі 50-65 градусів, якщо фрукти гнилі, як в Нормандії, то при температурі до 100 градусів).
Перед тим, як яблучний сидр купити
Сидр — напій з тисячолітньою історією. Про нього згадують ще давньоримські історики — Страбон і Тацит. В Україні його виготовляли нарівні з вином і пивом — особливо в регіонах, де яблуні давали добрий врожай. Конкретні історичні згадки збереглись, зокрема, про сидроробні у замках-монастирях Закарпаття та у маєтках аристократів. Відомо навіть, що Середнянський замок свого часу належав ордену тамплієрів, і саме там робили яблучний сидр за австрійським сільским рецептом: зі свіжих яблук.
Monbar відроджує ці традиції разом з класичною забутою рецептурою тамплієрів. Ми пишаємось тим, що створюємо справжній напій — такий, який споживали наші предки кілька століть тому. І саме тому готові поділитись простими та чесними порадами про те, яблучний сидр купити справжній, а не промислову імітацію. Отже, наші сім рекомендацій.
1. Без доданого цукру
Це варто запам’ятати: справжній сидр НІКОЛИ не містить доданого цукру. Тому якщо ви читаєте склад на етикетці й бачите «цукор» — перед вами не сидр, а якийсь інший продукт.
Ви спитаєте: «А як тоді сидр стає солодким»? Цей смак у нього натуральний, і джерелом його є фруктоза, яка міститься у свіжих яблуках чи інших доданих фруктах. Навіщо ж тоді виробники додають до сидру цукор? Як правило, задля здешевлення виробництва. Крім того, ця добавка допомагає їм приховати смак неякісної сировини.
Тут варто зробити ще одну ремарку. Серед прихильників народних рецептів сидру побутує помилкова думка: якщо додати до сусла цукор, бродіння буде жвавішим, а «градус» — вищим. Насправді ніщо не має замінювати природне бродіння, у процесі якого натуральна фруктоза перетворюється на алкоголь. Це нормальний процес, який не варто «підсилювати». Наші предки створювали сидр задовго до винаходу цукру — і напій був достатньо солодким та хмільним.
2. Без доданого спирту
Якщо ви вирішили яблучний сидр купити зі спиртом у складі — то це що завгодно, але не сидр. Весь алкоголь у справжньому напої — це результат природного бродіння свіжого яблучного соку. Все, що містить доданий алкоголь — це низькопробні промислові імітації, не варті уваги. Тут навіть немає що додати.
3. Без барвників
Природний відтінок яблучного сидру коливається від жовтого до рожевого: це залежить від сорту яблук. Якщо до складу напою додали сік інших фруктів або ягід, вони подарують напою своє забарвлення. Наприклад, на сайті Monbar ви можете яблучний сидр купити з абрикосом чи грушею: він має теплий жовтуватий колір. А сидр з черешнею — яскраво-рожевий.
Тож барвники в складі — сигнал: перед вами не справжній сидр. Натуральний колір — це показник автентичності та відсутності зайвих добавок. Навіщо виробнику фарбувати напій, якщо в нього класний природний колір? Це привід задуматись: що ж таке маскує компанія? А краще не проводити розслідування, а купувати справжній крафтовий напій Monbar.
4. Без консервантів
Консерванти в сидрі — річ небажана. Наявність сорбату калію або бензоату натрію повинна вас насторожити. Адже за збереження якісного крафтового сидру відповідає пастеризація. Але тут теж є нюанс: якщо нагріти матеріал до критичної температури, це не лише знищить потенційно небезпечні бактерії, але нівелює й корисні елементи у складі. Тому ми в Monbar використовуємо для виробництва миті й ретельно відібрані яблука. Це дозволяє застосовувати лагідну пастеризацію. Вона нищівна для бактерій, але зберігає вітамінний склад, аромат і смак.
5. Без «дивних» складників
Якщо ви читаєте етикету зі складом сидру і боїтесь ненароком викликати духів
через величезну кількість малозрозумілих назв та хімічних елементів — перед вами не сидр. Адже в оригінального напою максимально простий склад: це яблучний сік. Також, якщо цього вимагає рецепт, допускається додавання інших натуральних складників: наприклад, соку черешні чи абрикоса. Сік, який бродить природнім шляхом — головний складник, який не треба нічим підсилювати. Виключенням є процес газації для появи приємних бульбашок — тоді у складі буде діоксид вуглецю. Це природний газ, який утворюється під час бродіння (або ж його додають окремо для карбонізації сидру).
6. Сухий або напівсухий
Якщо ви хочете яблучний сидр купити з натуральним складом, то у вас буде вибір між сухим або напівсухим варіантами. Це означає, що під час виробництва природний цукор (фруктоза) майже повністю перебродив. Тому якщо ви зіткнулись з яскраво-солодким сидром, це означає, що у складі є доданий цукор, сироп чи інші зайві елементи. Звичайно, існують натуральні солодкі сидри. Але їх, як правило, виготовляють з особливих сортів яблук або шляхом зупинки бродіння. Це складний, і тому не розповсюджений процес. Тож оптимально, щоб вміст цукру у напої був у межах 0-30 г/л.
7. Нажаль, не дуже дешевий
Крафтовий сидр не може коштувати надто дешево. Виробництво справжнього сидру — це тривалий і кропіткий процес, який вимагає якісної сировини, належного обладнання та часу на бродіння. Низька ціна вказує на те, що напій виготовили з концентратів з додаванням цукру, спирту або інших штучних інгредієнтів для здешевлення.
Користуйтесь нашими порадами, щоб яблучний сидр купити, і робіть вибір на користь перевіреного, відповідального виробника.
Поділитися
Купити натуральний яблучний сидр без цукру в Україні.
Оберіть свій улюблений смак серед нашої колекції. Кожен напій виготовлений з турботою про якість. Природні інгредієнти, традиційна рецептура і жодних штучних домішок.
Рекомендовані статті