Який яблучний сидр купити і що таке сидр? 7 порад від сомельє Монбар

Яблучний сидр купити Монбар без цукру у пляшках поруч з дерев’яною бочкою — крафтовий сидр з яблук з України

Перед тим, як яблучний сидр купити в Україні, потрібно з’ясувати що таке сидр? Проблема у тому, що виробники називають сидром все, що завгодно: і напій, зроблений з гнилих яблук, і хімічну «бовтанку» з фарбниками та доданим цукром. 

Що таке справжній яблучний сидр?

Яблучний сидр — це натуральний слабоалкогольний напій, який виготовляється шляхом природного бродіння свіжовіджатого соку яблук, без додавання концентратів, цукру, спирту, барвників чи ароматизаторів.

Що таке сидр — натуральний слабоалкогольний напій з яблук у келиху біля свіжих фруктів

Тобто, крафтовий, фермерський, традиційний яблучний сидр це, коли виробник робить наступне:

1. Свіжі яблука або фрукти.
Вичавлюємо сік тільки зі свіжих яблук (на відміну від Нормандії, де часто беруть ферментовані або гнилі).

2. Бродіння.
Сік бродить у чанах 20–25 днів без додавання спирту чи цукру і набирає алкоголь природним шляхом.

3. Фільтрація та розлив.
Готовий сидр фільтруємо, газуємо та розливаємо по пляшках — без хімії.

4. Пастеризація.
Пляшки пастеризуються для безпечного зберігання (якщо фрукти свіжі і миті, як робить Монбар, то при температурі 50-65 градусів, якщо фрукти гнилі, як в Нормандії, то при температурі до 100 градусів).

Перед тим, як яблучний сидр купити

Сидр — напій з тисячолітньою історією. Про нього згадують ще давньоримські історики — Страбон і Тацит. В Україні його виготовляли нарівні з вином і пивом — особливо в регіонах, де яблуні давали добрий врожай. Конкретні історичні згадки збереглись, зокрема, про сидроробні у замках-монастирях Закарпаття та у маєтках аристократів. Відомо навіть, що Середнянський замок свого часу належав ордену тамплієрів, і саме там робили яблучний сидр за австрійським сільским рецептом: зі свіжих яблук.

Рецепт сидру Монбар — як готується сидр без цукру з ферментованого яблучного соку в Закарпатті

Monbar відроджує ці традиції разом з класичною забутою рецептурою тамплієрів. Ми пишаємось тим, що створюємо справжній напій — такий, який споживали наші предки кілька століть тому. І саме тому готові поділитись простими та чесними порадами про те, яблучний сидр купити справжній, а не промислову імітацію. Отже, наші сім рекомендацій.

1. Без доданого цукру

Це варто запам’ятати: справжній сидр НІКОЛИ не містить доданого цукру. Тому якщо ви читаєте склад на етикетці й бачите «цукор» — перед вами не сидр, а якийсь інший продукт.

Ви спитаєте: «А як тоді сидр стає солодким»? Цей смак у нього натуральний, і джерелом його є фруктоза, яка міститься у свіжих яблуках чи інших доданих фруктах. Навіщо ж тоді виробники додають до сидру цукор? Як правило, задля здешевлення виробництва. Крім того, ця добавка допомагає їм приховати смак неякісної сировини.

Червоні яблука в яблуневому саду — основа натурального сидру з яблук Монбар з України

Тут варто зробити ще одну ремарку. Серед прихильників народних рецептів сидру побутує помилкова думка: якщо додати до сусла цукор, бродіння буде жвавішим, а «градус» — вищим. Насправді ніщо не має замінювати природне бродіння, у процесі якого натуральна фруктоза перетворюється на алкоголь. Це нормальний процес, який не варто «підсилювати». Наші предки створювали сидр задовго до винаходу цукру — і напій був достатньо солодким та хмільним.

2. Без доданого спирту

Якщо ви вирішили яблучний сидр купити зі спиртом у складі — то це що завгодно, але не сидр. Весь алкоголь у справжньому напої — це результат природного бродіння свіжого яблучного соку. Все, що містить доданий алкоголь — це низькопробні промислові імітації, не варті уваги. Тут навіть немає що додати.

3. Без барвників

Природний відтінок яблучного сидру коливається від жовтого до рожевого: це залежить від сорту яблук. Якщо до складу напою додали сік інших фруктів або ягід, вони подарують напою своє забарвлення. Наприклад, на сайті Monbar ви можете яблучний сидр купити з абрикосом чи грушею: він має теплий жовтуватий колір. А сидр з черешнею — яскраво-рожевий.

Тож барвники в складі — сигнал: перед вами не справжній сидр. Натуральний колір — це показник автентичності та відсутності зайвих добавок. Навіщо виробнику фарбувати напій, якщо в нього класний природний колір? Це привід задуматись: що ж таке маскує компанія? А краще не проводити розслідування, а купувати справжній крафтовий напій Monbar.

4. Без консервантів

Консерванти в сидрі — річ небажана. Наявність сорбату калію або бензоату натрію повинна вас насторожити. Адже за збереження якісного крафтового сидру відповідає пастеризація. Але тут теж є нюанс: якщо нагріти матеріал до критичної температури, це не лише знищить потенційно небезпечні бактерії, але нівелює й корисні елементи у складі. Тому ми в Monbar використовуємо для виробництва миті й ретельно відібрані яблука. Це дозволяє застосовувати лагідну пастеризацію. Вона нищівна для бактерій, але зберігає вітамінний склад, аромат і смак.

5. Без «дивних» складників

Якщо ви читаєте етикету зі складом сидру і боїтесь ненароком викликати духів

через величезну кількість малозрозумілих назв та хімічних елементів — перед вами не сидр. Адже в оригінального напою максимально простий склад: це яблучний сік. Також, якщо цього вимагає рецепт, допускається додавання інших натуральних складників: наприклад, соку черешні чи абрикоса. Сік, який бродить природнім шляхом — головний складник, який не треба нічим підсилювати. Виключенням є процес газації для появи приємних бульбашок — тоді у складі буде діоксид вуглецю. Це природний газ, який утворюється під час бродіння (або ж його додають окремо для карбонізації сидру).

Сидр з яблук Монбар — справжній український крафтовий напій без добавок

6. Сухий або напівсухий

Якщо ви хочете яблучний сидр купити з натуральним складом, то у вас буде вибір між сухим або напівсухим варіантами. Це означає, що під час виробництва природний цукор (фруктоза) майже повністю перебродив. Тому якщо ви зіткнулись з яскраво-солодким сидром, це означає, що у складі є доданий цукор, сироп чи інші зайві елементи. Звичайно, існують натуральні солодкі сидри. Але їх, як правило, виготовляють з особливих сортів яблук або шляхом зупинки бродіння. Це складний, і тому не розповсюджений процес. Тож оптимально, щоб вміст цукру у напої був у межах 0-30 г/л.

7. Нажаль, не дуже дешевий

Крафтовий сидр не може коштувати надто дешево. Виробництво справжнього сидру — це тривалий і кропіткий процес, який вимагає якісної сировини, належного обладнання та часу на бродіння. Низька ціна вказує на те, що напій виготовили з концентратів з додаванням цукру, спирту або інших штучних інгредієнтів для здешевлення.

Користуйтесь нашими порадами, щоб яблучний сидр купити, і робіть вибір на користь перевіреного, відповідального виробника.

 

Поділитися

Купити натуральний яблучний сидр без цукру в Україні.

Оберіть свій улюблений смак серед нашої колекції. Кожен напій виготовлений з турботою про якість. Природні інгредієнти, традиційна рецептура і жодних штучних домішок.

Крафтовий яблучний сидр Monbar зі смаком яблука та груші — рецепт яблучного сидру з фруктами.

Сидр груша напівсолодкий закарпатський «яблуко-груша» купити в Україні

Відкрийте для себе сидр груша від Monbar — чудове поєднання смаків яблука та груші.

99 грн.

Крафтовий яблучний сидр Monbar — натуральний рецепт яблучного сидру без цукру.

Сидр з яблук крафтовий напівсухий «яблуко» купити в Україні

Крафтовий закарпатський сидр яблучний брют — ідеальний вибір для цінителів класики. 

99 грн.

Крафтовий яблучний сидр Monbar рожевий — рецепт яблучного сидру із соком червоних яблук

Крафтовий закарпатський сидр Розе напівсухий купити в Україні

Сидр яблучний «Розе» — справжній витвір мистецтва від Monbar. Вам сподобається його цікавий смак. 

99 грн.

Крафтовий яблучний сидр Monbar зі смаком яблука та бузини — ароматний яблучний сидр.

Сидр з бузини напівсухий крафтовий «яблуко-бузина» купити в Україні

Сидр з бузини від Monbar — це поєднання яблучної свіжості та ніжного квіткового аромату.

99 грн.

Рекомендовані статті

Яблучний сидр купити Монбар без цукру у пляшках поруч з дерев’яною бочкою — крафтовий сидр з яблук з України

Який яблучний сидр купити і що таке сидр? 7 порад від сомельє Монбар

Перед тим, як яблучний сидр купити в Україні, потрібно з’ясувати що таке сидр? Проблема у тому, що виробники називають сидром все, що…
Monbar крафтовий сидр Закарпаття

Крафтовий сидр без цукру з Закарпаття: Як Monbar підкорює український ринок

Повномасштабна війна в Україні змінила життя мільйонів. Але водночас вона показала: не можна сидіти, склавши руки. Треба діяти: в тому числі відновлювати…
Крафтовий сидр з Закарпаття

Історія сидру в Україні: від традицій до сучасних трендів

  Сидр — напій, який захоплює серця своєю свіжістю та природним смаком яблук. Він має давню історію. І хоча сидр традиційно асоціюється…
Закарпатський сидр

Закарпатський сидр: чому цей регіон ідеально підходить для вирощування яблук

  Закарпаття, зі своїм унікальним кліматом і багатою історією садівництва — один з найкращих регіонів України для вирощування яблук, які використовують для…

Цей сайт використовує файли cookie

Ми використовуємо файли cookie, щоб персоналізувати вміст і рекламу, надавати функції соціальних мереж і аналізувати наш трафік. Ми також надаємо інформацію про ваше використання нашого веб-сайту нашим партнерам із соціальних мереж, реклами та аналітики, які можуть поєднувати її з іншою інформацією, яку ви їм надали або зібрали під час використання вами їхніх послуг. Продовжуючи користуватися нашим сайтом, ви погоджуєтеся із використанням файлів cookie, а також приймаєте нашу Політику конфіденційності та Умови використання.

Добре, я розумію

Напишіть нам