29 Липня 2025
Як сидр яблучний і спадщина тамплієрів рятують Середнянський замок

У селищі Середнє планується відновлення території середньовічної фортеці тамплієрів. Ця подія нерозривна пов’язана з іншою локальною ініціативою — відродженням виробництва крафтового напою. Це сидр яблучний Monbar. Повернення до власного коріння та європейської спадщини — орієнтир бренду. І це ще один привід заявити: Закарпаття — це не лише неймовірні гори та мальовничі пейзажі. Також це унікальна місцевість, де середньовічна історія переплітається з сучасністю.
Сидр яблучний: від тамплієрів до сучасного крафтового виробництва
Середнянський замок був збудований у ХІІІ столітті. Його історія й досі оповита легендами. За переказами саме тут був осередок лицарів-тамплієрів на Закарпатті. Вони не лише привезли сюди свої традиції з Європи, але й унікальні рецепти: зокрема й сидру.

Табличка перед Середнянським замком на Закарпатті
Протягом багатьох століть замок відігравав важливу стратегічну роль, але згодом втратив своє значення і почав занепадати. Це тривало десятиріччями, але особливого занепаду українська історична спадщина зазнала у радянські часи. Її сідомо ігнорували, не досліджували і не намагались реконструювати. Так поступово величні стіни перетворилися на руїни, а пам’ять про легендарних тамплієрів та їх традиції стерлася.
Але всі змінилося у 2024 році: Яна Матвійчук разом з Федором Андрейцовим та Андрієм Мелешем вирішили відродити на Закарпатті виробництво крафтового сидру. Для цього вони віднайшли старовинний австрійський рецепт, технологія якого схожа на ту, що використовували середньовічні лицарі. Саме тому запуск виробництва сидру яблучного Monbar стало першим кроком до відродження легендарної історичної спадщини.
Від сидру до реставрації: як одне рішення викликало цілу ланцюгову реакцію
Відродження сидру яблучного Monbar викликало шалений інтерес до Середнянського замку та історії тамплієрів. В українських ЗМІ вийшло багато публікацій на цю тему, і скрізь підіймалась тема Середнянського замку. Вочевидь, у цьому побачили певний потенціал і, нарешті, помітили історичну цінність.

Руїни Середнянського замку
Саме тому забута пам’ятка отримала нове життя: сюди приїздить все більше туристів з усіх куточків України. Згодом інтерес до неї проявили громадські активісти та місцева влада. Таким чином замок, що десятиліттями стояв у забутті, знов опинився в центрі уваги.
Відновлення інтересу до Середнянського замку стало каталізатором пошуку рішення для порятунку фортеці. На щастя, результат не змусив на себе довго чекати. У липні 2025 року офіційно стартував міжнародний проєкт «Збереження культурної спадщини шляхом реставрації замків Капушани – Середнє». Ініціатива реалізується у співпраці з муніципалітетом Капушани (Словаччина) та ГО «Краще життя». Проєкт фінансується Європейським союзом в межах Програми Interreg VI-A NEXT Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2021–2027.
Плани з реконструкції історичної пам’ятки
До кінця березня 2027 року на території Середнянського замку плануються масштабні роботи. Цікаво, що передбачається не просто консервація та реставрація вцілілих фрагментів стін, але й комплексний благоустрій території. Зокрема, планується створення зони для відпочинку та пікніків, сучасні дитячі майданчики, встановлення сцени для культурних та історичних фестивалів. Окрему увагу планують приділити створенню ефективної системи освітлення для підкреслення величі руїн у вечірній час. Таким чином колись занедбана пам’ятка історії перетвориться на справжній туристичний центр, який може стати привабливим не лише для українців, але й гостей з Європи.

Зараз Середнянський замок в занедбаному стані
Відновлення території Середнянського замку — це яскраве підтвердження того, що Україна є важливою частиною європейського культурного та історичного простору. Саме тому фортеця тамплієрів на Закарпатті є спільною спадщиною Європи та України.
Історія створення бренду Monbar є чудовим прикладом того, як приватна ініціатива та повага до історії може запустити потужний процес змін. Команда бренду не просто відродила старовинний рецепт сидру яблучного, але й привернула увагу громадськості до величного замку. Це дало старт його повноцінній реставрації та подальшому розвитку культури в регіоні.

Колись тут робили сидр яблучний, і зараз його робить Монбар!
Поділитися
Купити натуральний яблучний сидр без цукру в Україні.
Оберіть свій улюблений смак серед нашої колекції. Кожен напій виготовлений з турботою про якість. Природні інгредієнти, традиційна рецептура і жодних штучних домішок.
Рекомендовані статті